Filmpjes voor instructie en verwerking

voor PO en VO | gepubliceerd op 29 september 2020

Naast instructievideo’s in de methodes zelf, vind je op internet allerlei filmpjes met aanvullende instructies voor het behandelen van specifieke onderwerpen.

Denk bijvoorbeeld aan Schooltv-filmpjes of video’s met extra uitleg van een leraar over een lastig onderwerp. Sommige leraren hebben een eigen kanaal op YouTube, waar zij uitleg geven over onderwerpen per vak en leerjaar. Zo hoeft je als leraar niet altijd zelf de instructie te geven, maar kan je de kwaliteiten van andere leraren benutten.

Lees ook ‘Video gebruiken in de les: zo doe je het goed‘ op leraar24.nl. Verder vind je veel open videomateriaal op Wikiwijs

Live online instructie

Is het bestaande instructiemateriaal niet voldoende? Geef dan zelf aanvullende instructie online. Dat kan bijvoorbeeld door één-op-één of in groepjes via een livevideoverbinding uitleg te geven over de lesstof.

Zelf filmpjes maken voor instructie

Opgenomen instructiefilmpjes hebben als voordeel dat leerlingen deze op een zelfgekozen moment kunnen bekijken. Zelf filmpjes maken kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld:

Maak vooral gebruik van de vaardigheden binnen je team en van de ict-voorzieningen die je voorhanden hebt. Zo houd je het laagdrempelig en gaat er niet te veel tijd en geld zitten in het aanleren van nieuwe vaardigheden of het aankopen van middelen.

Handig om te weten bij het werken met instructievideo’s: 

Meer weten over het zelf maken van uitlegfilmpjes?

Delen en uploaden van video’s

Jezelf filmen

Video monteren

Webinars maken

PowerPoint

Terug