Videostreamen vanuit de klas

voor PO en VO | gepubliceerd op 29 september 2020

Scholen organiseren vaker een combinatie van onderwijs in de school en onderwijs op afstand. Wil je alle leerlingen tegelijk lesgeven zonder dat iedereen fysiek in de klas aanwezig is? Dan is het streamen van de lessen een mogelijkheid. Maar wat is er technisch voor nodig om een videostream op te zetten? En hoe maak je als school een keuze voor de juiste software en hardware?

Voor het streamen van video heb je allereerst nodig:

Voor het opzetten van een videostream in de klas heb je verder nodig:

Kies een camera

Je hebt meerdere opties bij het kiezen van een camera:

Kies een microfoon

Zorg voor een veilig platform

Op de laptop van de leraar staat software die de stream doorstuurt naar het platform waarop de leerling de les ‘live’ kan bekijken. Het is belangrijk dat dit platform goed beveiligd is. Het gaat dan om het beveiligen van de communicatie tussen camera, laptop van de leraar, platform en laptop van de leerling. Het is ook belangrijk dat alleen leerlingen waarvoor de stream is bedoeld deze kunnen bekijken. Met andere woorden: de autorisatie en authenticatie moeten op orde zijn en de veiligheid van de beelden gewaarborgd.

Kies je combinatie van hardware en software

Sluit aan bij je huidige platform. Dan weet je in ieder geval dat alle leerlingen en leraren toegang hebben tot het platform en dat ze ermee bekend zijn. Ook zijn er al afspraken gemaakt met de leveranciers en zijn deze platformen ingericht met het borgen van veiligheid in het achterhoofd.

Office 365 en G Suite

Veel scholen maken al gebruik van platformen als G Suite en Office 365 die de mogelijkheid van het streamen van video bieden.

Beide platformen kunnen overweg met de ingebouwde webcam, losse webcam of hardware die speciaal voor Office 365 of G Suite gemaakt is. Deze hardware is eigenlijk bedoeld voor vergaderingen in een zakelijke omgeving, maar kan ook in de klas worden gebruikt.

Andere platformen

Ook via andere platformen kun je streamen, zoals met Cisco Webex en Adobe Connect. Dit kan een goed alternatief zijn wanneer de school al een licentie heeft, en leraren en leerlingen gewend zijn om ermee te werken. Het is beter om geen nieuw platform in te zetten.

Er zijn ook specifieke oplossingen voor videoconferencing, die meer op de zakelijke markt zijn gericht. Deze zijn vaak veel duurder en moeten nog geïntegreerd worden in het gebruikte platform van school.

Ondersteuning

Ict-leveranciers in het onderwijs, zoals De Rolf Groep, Cloudwise, Heutink ICT, Prowise, Video-les.nl en anderen kunnen helpen bij de implementatie van het streamen van video. Ook zij sluiten aan bij wat scholen al aan ict-platformen gebruiken. Dat betekent dat zij kunnen ondersteunen bij de inrichting van streams via Teams en Hangouts Meet. 

Daarnaast leveren zij de nodige hardware wanneer een laptop niet toereikend is. Denk hierbij aan losse webcams en microfoons. Alles is erop gericht geen extra omgeving te hoeven optuigen, maar juist aan te sluiten bij wat leraren en leerlingen al gewend zijn.

Het is belangrijk dat cameragebruik in de klas conform de AVG plaatsvindt.

Terug