Online surveilleren

voor PO en VO | bijgewerkt op 30 november 2021

Met toetsen op afstand kun je leerlingen die in quarantaine zitten toch de kans te bieden een toets of schoolexamen te maken. Je wilt natuurlijk niet dat leerlingen kunnen spieken of frauderen, en online surveillance kan dan noodzakelijk zijn.

Illustratie: OlafdeGroot.nl – Onderaan de pagina kun je deze afbeelding als poster downloaden en uitprinten

Bij de vraag of online surveillance noodzakelijk is, maak je een afweging. De individuele prestatie van elke kandidaat moet kunnen worden beoordeeld. Om dit goed te kunnen doen moet fraude worden tegengegaan, omdat door fraude de prestatie van de leerling niet meer vergelijkbaar is met die van de groep. Is online surveillance de enige manier om fraude afdoende te kunnen tegengaan? Dan kun je vaststellen dat online surveillance noodzakelijk is. De wettelijke grondslag hiervoor is dan de wettelijke of publieke taak van de school.

Het inzetten van online surveillance is:

Dit moet je regelen om monitoring te mogen inzetten:

Er zijn verschillende mogelijkheden om digitaal te surveilleren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een telefoon en een omgeving zoals Microsoft Teams of Google Meet.

Een handreiking en verschillende bronnen die je verder kunnen helpen:

Wil je meer weten over fraude voorkomen bij toetsen? Kijk dan bij de Aanpak IBP (Kennisnet).

Poster

Cameragebruik bij toetsen is toegestaan, mits je goede afspraken maakt en deze met de betrokkenen communiceert. Belangrijke aandachtspunten en tips zie je op de afbeelding hierboven.

De afbeelding kun je als poster downloaden. De QR-code op de poster kun je scannen. Zo vind je meer informatie en antwoorden op vragen. Heb je een andere vraag? Stel ze aan het loket, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Aan de hand van de poster kun je met elkaar het gesprek aangaan. Print hem uit en leg hem bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Delen op social media mag ook!

Er is ook een poster over cameragebruik in de les.

Terug