voor PO en VO | bijgewerkt op 23 juni 2022

Vaccineren van jongeren van 12 t/m 17 jaar

Jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen een afspraak maken om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een afspraak maken kan online met DigiD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch via 0800 7070. Ook ontvangen alle jongeren in deze leeftijdsgroep een uitnodigingsbrief.

Het kan zijn dat jongeren vragen aan leraren of mentoren hebben over het vaccineren tegen het coronavirus. Informatie is beschikbaar op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.

Waarom ook jongeren van 12 t/m 17 jaar vaccineren?

Door vaccinatie beschermen jongeren zichzelf. De risico’s van corona zijn voor jongeren weliswaar niet groot, maar toch kan het virus ook bij jongeren voor ernstige ziekte zorgen. 

Door vaccinatie beschermen jongeren de mensen om zich heen. Door vaccinatie zullen jongeren elkaar en hun ouders minder besmetten.

Door vaccinatie beschermen we de ruimte die we nu hebben. Jongeren hebben veel last van de maatregelen tegen corona. Neem bijvoorbeeld de sluiting van de scholen. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op nieuwe maatregelen en een lockdown.

Mogen jongeren zelf beslissen over vaccinatie?

Voor jongeren onder de 16 jaar geldt dat zij samen hun ouders of verzorgers beslissen over vaccinatie. De mening van het kind is hierbij doorslaggevend. Vanaf 16 jaar mag iemand zelf beslissen over vaccinatie. Vaccinatie is altijd vrijwillig.

Vragen?

Jongeren die vragen hebben de coronavaccinatie kunnen die ook stellen via de chat van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00.

Flyer

Voor leraren en jeugdprofessionals is een flyer opgesteld met daarin de belangrijkste informatie.

Video’s

Met GGD-arts Putri Hintaran heeft het ministerie van VWS een aantal video’s gemaakt, met daarin vragen die onder jongeren leven. Vragen als: zijn de vaccins veilig en hoe zit het met de bijwerkingen? En heeft het zin om je te laten vaccineren als je jong en fit bent?

Terug