Zelftesten: hoe doe je dat?

voor VO | gepubliceerd op 15 april 2021

Om medewerkers en leerlingen te ondersteunen bij zelftesten, vind je hier praktische informatie, e-learnings en lesmodules over zelftesten.

E-learning voor vo en vso: ‘Zelftest begeleiden in onderwijs

Op elke school voor voortgezet (speciaal) onderwijs worden een of meerdere begeleiders aangesteld om te ondersteunen bij het zelftesten. Nieuwe begeleiders dienen zich voor te bereiden op deze taak door de e-learning ‘Zelftest begeleiden in het onderwijs’ te volgen. In deze e-learning leer je meer over de procedure van zelftesten en wat jouw rol als begeleider daarin is.

De e-learning is gratis en vrij toegankelijk en duurt maximaal een uur. Je hoeft de e-learning niet in een keer af te ronden. Na afronding ontvang je geen certificaat. De e-learning bestaat uit tekst, ondersteund met video’s, afbeeldingen en oefeningen. Na het volgen van deze e-learning kun je onder meer: het doel van zelftesten uitleggen, leerlingen mondeling begeleiden bij het zelftesten, ondersteuning bieden bij het interpreteren van de uitslag en de uitslag toelichten.

Ga naar de e-learning

Deze e-learning wordt je aangeboden door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is ontwikkeld door de NSPOH.

Zelftesten in de biologieles

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is een lesmodule gemaakt over zelftesten. In ‘Leren over zelftesten’ leren leerlingen over de achtergrond van het coronavirus, de besmettelijkheid door de tijd heen en de meerwaarde van zelftesten.

De lessen zijn afgestemd op 4 niveaus: onder- en bovenbouw van vmbo en onder- en bovenbouw havo/vwo. Ze kunnen worden ingezet in de biologieles of mentorles en bestaan uit lesmateriaal en handleidingen voor docenten. De lessen zijn ontwikkeld door het NIBI, het Nederlands Instituut voor Biologie. De lesmodule betreft een doorontwikkeling van de succesvolle lessenserie ‘Leren over vaccineren’ die in opdracht van het RIVM is ontwikkeld. 

Ga naar lerenoverzelftesten.nl

Leren over zelftesten wordt je aangeboden door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is ontwikkeld door het NIBI.

Terug