Lesgeven met video

voor PO en VO | gepubliceerd op 29 september 2020

Wanneer een of meer leerlingen vanuit huis onderwijs volgen, zul je als leraar naar andere manieren moeten zoeken voor het geven van instructies. Je kunt dit zowel asynchroon met filmpjes doen, als synchroon met een ‘live’ les. Voor beide vind je hieronder praktische tips.

Synchroon lesgeven

Video is voor synchroon lesgeven een heel geschikt medium. Lesgeven met video is best even wennen, daarom is het goed heldere afspraken te maken.

Zo is het belangrijk een online plek te hebben waar leraren en leerlingen elkaar kunnen ontmoeten. Veel scholen maken al gebruik van platformen als G Suite en Office 365 die die mogelijkheid bieden. Sluit aan bij je huidige platform. Dan weet je in ieder geval dat alle leerlingen en leraren toegang hebben tot het platform en dat ze ermee bekend zijn.

Ga je aan de slag? Kijk dan naar de verschillende mogelijkheden en bespreek die met je collega’s.

Spreek duidelijk af met elkaar en de leerlingen welke digitale ontmoetingsplek er gebruikt wordt en zorg ervoor dat iedereen toegang heeft tot die ontmoetingsplek. Lees meer bij Samenwerken en communiceren.

Stappenplan voor het maken van een videoles

Een videoles of webinar is een zeer geschikt onderdeel voor het geven van les op afstand. Zo maak je er zelf een:

1. Bespreek met elkaar op welke manier je video wilt gaan inzetten en voor welke lesdoeleinden:

2. Communiceer duidelijk met je leerlingen op welke manier je video gaat inzetten. Vaak gebruik je de tool voor videolessen naast je elo, zodat leerlingen en collega’s al bekend zijn met het delen van documenten, opdrachten of beoordelingscriteria.

3. Accepteer dat een webinar nooit perfect verloopt. Je loopt altijd kans op blaffende honden, knipperende schermen, slechte internetverbinding of verbindingen met leerlingen die wegvallen. 

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, volgen hier enkele tips:

Videoles in de praktijk

Een videoles hoeft in opbouw niet te verschillen van een ‘gewone’ les op school. De volgende opbouw is aan te raden voor een videoles:

Asynchroon lesgeven 

Naast het direct streamen van instructies kun je er ook voor kiezen om instructievideo’s van tevoren op te nemen en die te verspreiden onder de leerlingen. Voordeel hiervan is dat leerlingen de video’s op elk moment kunnen kijken, en je minder afhankelijk bent van de techniek.

Welk device is geschikt?

Zolang een device een goede camera en microfoon heeft, is het geschikt voor het opnemen van instructiefilmpjes. Dat betekent ook dat de smartphone uitkomst kan bieden. Dit is met name handig wanneer je jezelf in beeld wilt hebben, of bijvoorbeeld een blad waarop je schrijft en de instructie voordoet.

Je scherm opnemen

Om een instructiefilmpje te maken kan het nuttig zijn om je scherm te kunnen opnemen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk digitaal leermateriaal laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met het (gratis) Screencast-o-matic wanneer je gebruik maakt van een Mac, Chromebooks of Windows-device. Voortgezet leren heeft een kickstarter voor de Screencast-o-matic.

Wanneer je gebruik maakt van een tablet als een iPad, kun je gebruik maken van de ingebouwde schermopname functionaliteit. Daarnaast zijn er verschillende apps beschikbaar om een instructiefilm op te nemen.

Als je al gebruik maakt van PowerPoint voor instructies kun je deze gebruiken voor een instructiefilm. Je kunt gemakkelijk commentaar inspreken bij de verschillende dia’s en op die manier een filmpje maken van je presentatie.

Jezelf opnemen

De kans is groot dat je graag jezelf wilt kunnen opnemen tijdens het geven van je les. Een eenvoudige manier om dat te doen is door gebruik te maken van de camera van je device.

Houd wel rekening met de nodige beperkingen. Zo is vaak de belichting een probleem, en is het richtvermogen van de microfoon een belemmerende factor. Op Vernieuwenderwijs lees je hoe je het beste kunt beginnen met het maken van een instructiefilmpje.

Je film monteren

Als je zelf een video maakt, is de kans groot dat je niet meteen tevreden bent. Of je wilt een combinatie maken tussen jezelf en de opgenomen instructie. Dat betekent dat je de video moet gaan monteren. Gelukkig is dit de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden, en bieden de grote leveranciers al built-in oplossingen:

Je video opslaan

Bedenk goed dat je je video op een handige manier opslaat, zodat leerlingen makkelijk toegang hebben. Dit zorgt er ook voor dat de video’s op een veilige manier worden verspreid. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk de functionaliteit van je cloudplatform als G Suite of Office 365, en geen tools als YouTube. Wanneer je de video’s opslaat op het cloudplatform, zijn ze makkelijk deelbaar en houd je het beheer er over.

Je video verspreiden

Wanneer de video’s zijn opgeslagen op het cloudplatform, zijn ze makkelijk te verspreiden door het delen van een link. Dit kan via de mail, of via het communicatiekanaal van het cloudplatform zoals Classroom en Teams. Wanneer dit nog lastig is voor de leerlingen, kun je er ook voor kiezen om de ouders te benaderen met de link. Dit kan via de communicatiekanalen met ouders als Parro en Magister. Zo is het eenvoudig om te delen, en blijft het overzichtelijk waar de video’s zijn opgeslagen.

Terug