Asynchroon lesgeven

voor PO en VO | bijgewerkt op 27 september 2022

Wanneer een of meer leerlingen onderwijs op afstand volgen, ga je als leraar op zoek naar andere manieren voor het geven van jouw les. Één van deze manieren is asynchroon lesgeven. Hierbij vindt het leren niet op hetzelfde moment plaats. De leraar geeft dan een instructie of een opdracht en de leerling bekijkt of gaat dit uitvoeren op zijn eigen moment. Dit gebeurt vaak met opgenomen video’s of via schriftelijk contact. Leerlingen kunnen dan zelf op een eigen gekozen moment aan de slag gaan.  

Wil je algemene didactische tips over het lesgeven op afstand? Kijk dan bij lesgeven.  

Op deze pagina vind je informatie over:

Tips voor asynchroon lesgeven

Waar vind je instructievideo’s?  

Naast instructievideo’s in de methodes zelf, vind je op internet allerlei video’s met aanvullende instructies voor het behandelen van specifieke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan video’s van Schooltv of video’s met extra uitleg van een leraar over een lastig onderwerp. Sommige leraren hebben een eigen kanaal op YouTube of Vimeo, waar zij uitleg geven over onderwerpen per vak en leerjaar. Zo hoef je als leraar niet altijd zelf de instructie te geven, maar kun je de kwaliteiten van andere leraren benutten. 

Lees ook ‘Video gebruiken in de les: zo doe je het goed‘ op leraar24.nl. Verder vind je veel open videomateriaal op Wikiwijs, zie ook aanvullend lesmateriaal  

Hoe maak je zelf een instructievideo?  

Zelf video’s maken kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld: 

Welk device is geschikt? 

Zolang een device een goede camera en microfoon heeft, is het geschikt voor het opnemen van instructiefilmpjes. Dat betekent ook dat de smartphone uitkomst kan bieden. Dit is met name handig wanneer je jezelf in beeld wilt hebben, of bijvoorbeeld een blad waarop je schrijft en de instructie voordoet. 

Je scherm opnemen 

Om een instructiefilmpje te maken kan het nuttig zijn om je scherm te kunnen opnemen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk digitaal leermateriaal laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met: 

Uploaden en delen van video’s 

Bedenk goed dat je je video op een handige manier opslaat, zodat leerlingen makkelijk toegang hebben, maar het niet publiek beschikbaar is. Dit zorgt er ook voor dat de video’s op een veilige manier worden verspreid. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk de functionaliteit van de platformen. Wanneer je de video’s opslaat op het cloudplatform, zijn ze makkelijk deelbaar en houd je het beheer er over. 

Jezelf filmen 

Video monteren 

Als je zelf een video maakt, is de kans groot dat je niet meteen tevreden bent. Of je wilt een combinatie maken tussen jezelf en de opgenomen instructie. Dat betekent dat je de video moet gaan monteren. 

Webinars maken 

Tips voor kleuteronderwijs  

Bij jonge kinderen is het van belang dat ze veel leren door activiteiten thuis te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan: vrij spelen, memory met ouders, buitenspelen, klusjes in het huishouden, iets bouwen of knutselen. Allemaal taakjes die je kunt meegeven aan de leerlingen en ouders om thuis te doen. Dit kun je ondersteunen door er instructiefilmpjes bij te maken. In het filmpje van Floor Busio en Ellen van der Pluijm vind je meer goede tips bij het opnemen van filmpjes voor kleuters.  

Vervolgens kun je de resultaten met elkaar delen via een beschermde omgeving (schoolwebsite of schoolapp). Hierdoor blijven de leerlingen gemotiveerd en heb je als leraar zicht op wat de leerlingen allemaal ondernemen.  

Het is fijn de dag te starten met een filmpje waarin de leerlingen de dagplanning horen. Dit is herkenbaar voor de leerlingen en het geeft ze houvast. Daarnaast kun je filmpjes opnemen, waarin je bijvoorbeeld een boek interactief voorleest.  

Bij het stellen van vragen is het van belang even een moment te wachten, zodat de leerling eerst een eigen antwoord kan bedenken. Geef pas daarna het juiste antwoord. 

Je kunt ook filmpjes opnemen om het spelen van kleuters te bevorderen. Neem bijvoorbeeld samen met collega’s een rollenspel op met alle themawoorden. Je kunt er ook voor kiezen een podcast op te nemen en zo de luistervaardigheden van de leerlingen te oefenen. Vergeet ook niet het bewegen mee te nemen in de opdrachten.  

Zie het filmpje van Meester Sander voor nog meer concrete lesideeën en een overzicht van tools voor kleuteronderwijs op afstand:   

Terug