Personeelsbeleid op afstand

voor PO en VO | bijgewerkt op 18 mei 2023

Ook op afstand wil je oog houden voor je medewerkers. Het verzorgen van afstandsonderwijs geeft een andere werk privé-balans en een andere werkdruk. Thuiswerken kost energie maar kan ook energie geven. Hoe ondersteun je medewerkers goed en hoe bewaak je zelf de balans? 

Als leidinggevende is het juist bij afstandsonderwijs belangrijk om medewerkers goed te ondersteunen. Het personeelsbeleid helpt daarbij en geeft handvatten. Daarnaast zijn medewerkers vaak ook zelf bezig om gezond en vitaal te blijven. 

Op deze pagina vind je informatie over:

Thuiswerken

Wanneer medewerkers in het onderwijs – mogelijk langdurig – thuis moeten werken, is het mogelijke dat er fysieke of mentale gezondheidsklachten voorkomen. Er zijn talloze tips te vinden op internet over het bewaken van je gezondheid. 

Op de website van het arbeidsmarktplatform VOION vind je meer informatie over de richtlijnen en normen vanuit de arbocatalogus rondom veilig thuiswerken, zoals tips voor het werken met een laptop:

Tot slot geldt ook voor beeldschermwerk thuis om niet te lang aaneen achter de computer te zitten en voldoende afwisseling te zoeken.

Tips en adviezen om stress te herkennen  

Deze signalen kunnen erop wijzen dat je last hebt van stress:

Ook op de website Mentaal Vitaal – een initiatief van het Trimbos-instituut en het ministerie van VWS – worden tips gegeven over mentaal fit blijven.

Op deze poster van Berenschot staan ook tips om gezond en gelukkig thuis te werken:  

Leidinggeven

Ook bij afstandsonderwijs kan het nuttig zijn om kennis en informatie uit te wisselen met andere schoolleiders. De VO-academie heeft een verzamelpunt ingericht van praktijkvoorbeelden en vlogs (#VOberichten) over leidinggeven op afstand en online seminars met experts om dit te versterken.

Direct vragen stellen aan collega’s kan door contact op te nemen met de peerbegeleiders van Voortgezet Leren.

Kijk voor verdere verdieping ook naar de katernen Werk maken van strategisch HRM, Goed onderwijs door focus op mensen, Sturen vanuit Visie of het recent verschenen Katern Plus over leiderschap en samenwerken.

Werkgeverschap

Wetenschappelijke inzichten over besturen in crisistijd zijn te vinden op de website van de vereniging voor bestuurskunde.

Praktijkvoorbeeld 

Thuisonderwijs in combinatie met fysiek onderwijs en eventueel regelmatig wijzigende omstandigheden, vergen veel van leraren. Het Hilfertsheem College besteedt daarom in deze tijd veel aandacht aan de ondersteuning van leraren. Daarmee wil de school hen ontlasten en de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk houden. Je leest er meer over bij Voortgezet Leren.  

Terug