Praktijkvoorbeelden

voor PO en VO | bijgewerkt op 27 september 2022

Heb je als school te maken met een te hoog verzuim en wil je thuiszitten voorkómen? Geef je als school les aan thuiszittende leerlingen? Op deze pagina vind je praktijkvoorbeelden van andere scholen waarmee je inspiratie opdoet om zelf aan de slag te gaan. 

Heer Bokel College

Het Heer Bokel College (VSO) geeft één dag in de week afstandsonderwijs en weet daardoor het verzuim terug te dringen. Ze merkten tijdens de coronapandemie al snel dat sommige van hun leerlingen, zoals autistische leerlingen en leerlingen met angststoornissen, didactisch vooruit gingen door het thuis leren. “Door de rust die ze thuis hadden, ging het beter met hen.” Hierna hebben zij daarom besloten om dit structureel een vaste dag per week in te voeren voor leerlingen die daar behoefte aan hebben, waarbij dezelfde lesinhoud leidend is. Ze deden een pilot met dertig leerlingen, die bijvoorbeeld lange reistijden hadden of snel overprikkeld raakten.

Meer weten? Lees meer (ook over andere praktijkvoorbeelden) in de publicatie ‘Afstandsonderwijs – inspirerende initiatieven voor onderwijs als schoolgaan even niet lukt‘ – Steunpunt Passend Onderwijs

Zorgboerderijen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de inzet van afstandsonderwijs op zorgboerderijen.

Buiten Gewoon Leren (BGL)

Buiten Gewoon Leren (BGL) vindt plaats in de veilige setting van een zorgboerderij en heeft als doel de motivatie om te leren en jezelf te ontwikkelen weer aan te wakkeren. Zo kan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de leerling weer groeien. Door middel van digitale leertrajecten op maat, begeleid door een bevoegd en ervaren docent, wordt zorg gecombineerd met leren. Waar mogelijk is de insteek dat de leerling terugkeert naar school.  

De zorgboerderij Natuurkr8 is een voorbeeld waar Onderwijszorgarrangementen met gebruikmaking van afstandsonderwijs worden toegepast voor het terugleiden van leerlingen naar de eigen school. De leerling krijgt vanuit de school leerwerk mee, en bij het onderwijzen wordt de methodiek van de school toegepast. 

Landzijde biedt voor aangesloten zorgboerderijen beroepsgeoriënteerde cursussen die zijn aangepast aan de verschillende niveaus van de leerlingen. Voorbeelden hiervan zijn dieren EHBO en hanteren van de heggenschaar en bosmaaier.  

Heliomare – het Heliomare Inteventie Team Thuiszitters is op zoek gegaan naar digitale hulpmiddelen waarmee thuiszittende leerlingen geholpen kunnen worden. Alle bruikbare apps zijn verzameld in de LOTkeuzehulp.

Aan vermelding op bovenstaande lijst kunnen geen rechten worden ontleend. 

Oproep: graag laten we hier meer praktijkvoorbeelden zien, dus aanvullingen zijn welkom via stel je vraag

Terug