Ict-infrastructuur
voor PO en VO | bijgewerkt op 27 september 2022
Om onderwijs op afstand te kunnen geven, is het van belang dat elke leerling de beschikking heeft over een goede internetverbinding, een device en een platform voor delen.

Wanneer er veel videobelverbindingen (via bijvoorbeeld Google Meet/Classroom of Microsoft Teams) worden opgezet, kan je internetverbinding daaronder lijden. Hoe je daarmee rekening houdt en hoe je andere mogelijke problemen met je internetverbinding oplost, lees je bij Kennisnet in het artikel ‘Videobellen op school: Wat is de impact op uw internetverbinding en computernetwerk?‘.
Om goed gebruik te kunnen maken van Google G Suite of Office 365, moet het platform eerst goed ingericht zijn. Hoe pak je dat het beste aan? En wat doet je leverancier? Dat lees je bij Platformen.
Op het moment dat je als school afstandsonderwijs gaat geven met ict, kun je ervoor kiezen schooldevices uit te lenen aan leerlingen als zij thuis niet de beschikking hebben over een (geschikt) device. Waarop moet je allemaal letten bij het uitlenen van devices aan leerlingen? Lees hieronder verder.
Uitlenen devices aan leerlingen
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen thuis digitaal kunnen werken? Op het moment dat je als school afstandsonderwijs gaat geven met ict, kun je ervoor kiezen schooldevices uit te lenen aan leerling(en) als zij thuis niet de beschikking hebben over een (geschikt) device.
Hierbij een aantal tips als je schooldevices wilt gebruiken:
- Denk aan de accessoires behorende bij het device. Geef naast het device de lader mee, en eventueel een muis en beschermhoes. Vooral de lader is essentieel, aangezien de laders nog niet allemaal universeel zijn.
- Werkt de wifi thuis? Schooldevices zijn over het algemeen beheerde devices; leerlingen kunnen niet zomaar instellingen veranderen. Als ze thuis willen werken, moeten ze wel in staat zijn om de wifi in stellen. Zet deze optie in de beheeromgeving open, of regel dit met de ict-leverancier.
- Kunnen de leerlingen inloggen? Authenticatie van leerlingen op bijvoorbeeld leermiddelen werkt soms op IP-adres of wifinetwerk. Zorg ervoor dat leerlingen ook thuis kunnen inloggen op hun device en de gekoppelde leermiddelen. Of dat de ouders weten hoe dit moet.
- Zorg voor instructie. Even een leerling helpen met een instelling op het device is met les op afstand niet zo eenvoudig. Zorg ervoor dat leerlingen help-documenten hebben, en dat zij of de ouders weten waar ze die kunnen vinden. Zorg ook voor een telefoonnummer dat ouders en leerlingen kunnen bellen.
- Hou het veilig! De ict-omgeving op school is een goed beheerde en beveiligde omgeving. Thuis is dit vaak een stuk minder geregeld. Bekijk de mogelijkheden van bijvoorbeeld VPN’s op de devices om les op afstand veilig te houden.
- Regel het uitlenen goed met ouders. Wanneer je devices gaat uitlenen, geef je als school een flink kapitaal in bruikleen en verlies je voor een groot deel de controle over het gebruik ervan. Laat de ouders/verzorgers op het moment van uitlenen een overeenkomst over het uitlenen ondertekenen, waarmee je de nodige afspraken maakt over het gebruik ervan. Hier kun je onderstaand document voor gebruiken, of gebruik het als uitgangspunt.