Platformen
voor PO en VO | bijgewerkt op 2 maart 2021
Gebruik van G Suite in de klas
Om goed gebruik te kunnen maken van de Google-producten binnen het G Suite for Education-platform moet het platform goed ingericht zijn. Vraag je leverancier om hulp als je hieraan twijfelt.
Google heeft zelf instructies gemaakt om snel aan de slag te kunnen met les op afstand binnen G Suite. Zie voor meer informatie: de instructie ‘Training en hulp voor Google Meet‘ of de instructie ‘Meet instellen voor onderwijs op afstand‘.
Aan de slag
Als dat allemaal geregeld is kun je lesgeven via video:
- Voortgezet leren heeft hiervoor een mooie kickstarter gemaakt.
- Wanneer je één specifieke leerling wil aanspreken, doe dit dan via een privé-bericht.
- Let op dat digitaal lesmateriaal statisch moet zijn. Wil je bijvoorbeeld video laten zien via schermdelen, dan hapert het beeld bij de leerlingen. Audio komt vaak helemaal niet door. Het is beter om via de chat of e-mail een link met de leerlingen te delen, zodat zij de video of audio zelf op hun device kunnen afspelen.
- Start een Google Meet vergadering met de klas vanuit Google Classroom. De unieke Meet-link wordt weergegeven in de Classroom-updates en op de pagina Schoolwerk. De link fungeert als speciale vergaderruimte voor elke lesgroep, zodat docenten en leerlingen eenvoudig kunnen deelnemen. Alleen docenten hebben toegang tot de lesgroepinstellingen om de Meet-link te maken. Alle Meet-links die op deze manier zijn gemaakt, zijn links met een bijnaam. Leerlingen kunnen dus niet deelnemen zonder dat de docent aanwezig is.
Meer informatie
- Google heeft zelf een pagina voor leraren gemaakt voor leren op afstand en biedt ook via ‘Training en hulp voor Google Meet‘ tips.
- Via Google Educators Groups kun je in communities terecht voor het uitwisselen van vragen en ervaringen met collega’s.
Gebruik van Office 365 in de klas
Om goed gebruik te kunnen maken van de Microsoft-producten binnen het Office 365-platform, moet het platform eerst goed ingericht zijn. APS IT-diensten heeft hiervoor informatie op een rij gezet. Daarnaast hebben SLBdiensten en Speyk praktische tips voor zowel leraren als beheerders verzameld. Zodra de inrichting geregeld is, kun je lesgeven.
Blijf je structureel tegen belemmeringen aan lopen met het gebruik van Teams? Dan kan Microsoft je ook verder helpen. Zij hebben een grote groep medewerkers getraind op Teams voor Educatie die als vrijwilliger klaarstaan om hun gebruikerservaringen met leraren te delen. Je kunt hiervoor een sessie boeken met een van de vrijwilligers.
Praktische tips
Voortgezet Leren heeft een kickstarter ontwikkeld om aan de slag te gaan met videolessen binnen Microsoft Teams. De kickstarter geeft een mooi overzicht van lesgeven via een videoverbinding met Teams. Aanvullend op deze kickstarter nog een aantal tips om de les praktisch in te richten:
- Laat leerlingen vragen stellen via de chatfunctie. Zo hoeven leerlingen de microfoon niet aan te doen, en heb je als leraar een goed overzicht van de vragen die er zijn. Die vragen zijn dan makkelijk te clusteren en te behandelen.
- Laat digitaal lesmateriaal zien via ‘Scherm delen’. Teams biedt de mogelijkheid om een specifiek scherm (bijvoorbeeld van een webbrowser) te delen. Als je hier het digitale lesmateriaal via bijvoorbeeld Basispoort of een ander platform laat zien, kunnen leerlingen live meekijken.
- Wanneer je één specifieke leerling wil aanspreken, doe dit dan via een privé-bericht.
Webinar Lesgeven met Microsoft Teams
Microsoft Teams wordt veel gebruikt bij het geven van onderwijs op afstand. Maar hoe zet je het op zo’n manier in dat het toegevoegde waarde heeft voor de lessen die je geeft? Hoe houd je verbinding met leerlingen? Hoe krijg je optimale interactie? Op 7 januari organiseerde Les op afstand een webinar over dit thema. Je kunt de opname hieronder terugkijken. Onder de video vind je ook de antwoorden op de vragen uit de chat.
Meer informatie
- Bij Microsoft lees je meer over Teams en het gebruik ervan in de klas.
- Microsoft heeft korte cursussen voor leraren gemaakt met informatie en uitlegvideo’s.
Live event ‘Overal lesgeven met Google Classroom en Google Meet’
Google Classroom en Google Meet worden veel gebruikt bij het geven van onderwijs op afstand. Op 21 januari organiseerde Les op afstand een live event over de inzet van deze tools. Je kunt de opname hieronder terugkijken. Onder de video vind je ook de antwoorden op de vragen uit de chat.