Google Workspace

voor PO en VO | bijgewerkt op 18 mei 2023

Werk je met Google in je onderwijs? Op deze pagina vind je informatie over:

Lesgeven  

Enkele tips:

Live event ‘Overal lesgeven met Google Classroom en Google Meet’ 

Google Classroom en Google Meet worden veel gebruikt bij het geven van onderwijs op afstand. Op 21 januari 2021 organiseerde Les op afstand een live event over de inzet van deze tools. Je kunt de opname hieronder terugkijken. Onder de video vind je ook de antwoorden op de vragen uit de chat.  

Volgen en toetsen op afstand

Werk je in de Cloud met Google Drive of Classroom? Dan kun je ervoor kiezen om eigen formatieve en summatieve toetsen te maken met Forms. Hiermee zet je een toets in de vorm van een formulier klaar voor de leerling. Als de leerling de toets heeft ingevuld, genereert dit een handig antwoordenoverzicht. Dat is makkelijk bij het nakijken. Je kunt ook een Google-document aanbieden aan de leerling. Het nakijken van de antwoorden is dan wat omslachtiger. 

Meer weten? Download de Kickstarter (formatief) toetsen Google Forms (pdf)

Locken en blokken 

Om een Chromebook te kunnen locken en blokken, moet deze zijn opgenomen in de Google Admin Console. Dit betekent dat de Chromebook wordt beheerd vanuit de Google Workspace-omgeving van school. Vanuit de Google Admin Console kan de Chromebook in ‘Kioskmodus’ worden gezet. Dit kan de leraar ook zelf vanuit Google Forms bij het aanmaken van een toets onder ‘instellingen’ aangeven. Deze modus zorgt ervoor dat functies als autocorrectie, woordenboek, het delen van documenten, klembord en zelfs hardware als USB-poorten worden uitgeschakeld. Kioskmodus biedt 3 opties voor digitaal toetsen. 

Vergrendelen 

Wanneer je snel een (formatieve) toets wilt afnemen in Google Forms, wil je ook snel afleidingen wegnemen bij leerlingen. Hier heeft Google de Lockmodus voor ontwikkeld, een soort Kiosmodus Light. De leerling kan dan niets anders dan de toets maken op zijn Chromebook. 

Monitoren  

Je kunt als leraar op afstand ook een telefoon of videoprogramma inzetten tijdens de toets om de leerling te monitoren, zodat de betrouwbaarheid van het eindresultaat enigszins kan worden gegarandeerd. Hiermee kun je de leerling in realtime monitoren tijdens de toetsafname. 

Let op: Zorg er wel voor dat je alles goed regelt en volgens de AVG-wetgeving uitvoert, zie kopje toetsen voor meer informatie en waar je allemaal rekening mee moet houden.  

Terug