Microsoft Teams

voor PO en VO | bijgewerkt op 18 mei 2023

Werk je met Microsoft in je onderwijs? Op deze pagina vind je informatie over:

Lesgeven

Om de Microsoft-producten binnen het Office 365-platform goed te kunnen gebruiken, moet het platform eerst goed zijn ingericht. APS IT-diensten heeft hiervoor informatie op een rij gezet. Daarnaast heeft SLBdiensten praktische tips voor zowel leraren als beheerders verzameld. Zodra de inrichting is geregeld, kun je lesgeven.  

Enkele tips:

Webinar Lesgeven met Microsoft Teams 

Microsoft Teams wordt veel gebruikt bij het geven van onderwijs op afstand. Maar hoe zet je het op zo’n manier in dat het toegevoegde waarde heeft voor de lessen die je geeft? Hoe houd je verbinding met leerlingen? Hoe krijg je optimale interactie? Op 7 januari 2021 organiseerde Les op afstand een webinar over dit thema. Je kunt de opname hieronder terugkijken. Onder de video vind je ook de antwoorden op de vragen uit de chat. 

Volgen en toetsen op afstand

Werk je in de Cloud met Microsoft Teams? Dan kun je ervoor kiezen om eigen toetsen te maken met opdrachten. Hiermee zet je een opdracht klaar voor de leerling. 

Wanneer je snel een (formatieve) toets wilt maken, kun je Microsoft Forms gebruiken. Binnen Forms kun je toetsen, snel quizzes en polls maken en verspreiden onder de leerlingen. Door de instellingen van ‘Take a Test’ (zie verderop in dit artikel) kun je het device toetsveilig maken. Forms geeft de docent snel feedback in de vorm van evaluatielijsten, waardoor je als docent niet meer hoeft na te kijken. Je kunt ook een Word-document of pdf aanbieden aan de leerling. Het nakijken van de antwoorden is dan wel wat omslachtiger. 

Wil je meer informatie? Bekijk de Kickstarter van Voortgezet Leren voor meer praktische tips over het gebruik van Microsoft Forms. 

Locken en blokken 

Om de laptop ‘spiekproof’ te maken en deze te ‘locken en blokken‘ moet deze zijn opgenomen in Intune voor Educatie, het MDM-platform van Microsoft. Dit betekent dat het device wordt beheerd vanuit de Intune-omgeving van school.  Vanuit Intune kan het device in een beveiligde omgeving voor digitaal toetsen worden gezet, ‘Take a Test’ genaamd.  Het device wordt dan in een modus gezet die ervoor zorgt dat functies zoals autocorrectie, woordenboek, het delen van documenten, het openen van andere apps, het klembord en zelfs hardwarde als USB-poorten worden uitgeschakeld wanneer een leerling online een toets maakt. Take a test biedt twee toetsprofielen.  

Monitoren  

De leraar kan op afstand ook een telefoon of videoprogramma inzetten tijdens de toets om de leerling te monitoren zodat de betrouwbaarheid van het eindresultaat enigszins kan worden gegarandeerd. Hiermee kun je de leerling in realtime monitoren tijdens de toetsafname. 

Let op: Zorg er wel voor dat je alles goed regelt en volgens de AVG-wetgeving uitvoert, zie kopje toetsen voor meer informatie en waar je allemaal rekening mee moet houden.  

 

Terug