Agenda

voor PO en VO | gepubliceerd op 29 september 2020

Op deze pagina verzamelen we aankondigingen van relevante bijeenkomsten, webinars en andere activiteiten rondom hybride onderwijs en onderwijs op afstand.

Webinar online/offline lesgeven (29 oktober)

Lesgeven aan leerlingen die thuis én in de klas zitten vraagt nieuwe vaardigheden van jou als leraar. Hoe bouw je je les op? Hoe kunnen leerlingen digitaal en op school samenwerken? Welke werkvormen werken er wel en niet?

In deze webinar online/offline ga je met andere scholen in gesprek over hoe zij het hybride onderwijs (combinatie van offline en online onderwijs) vormgeven. Daarnaast laat Patricia van Slobbe (voormalig docent Engels in het voortgezet onderwijs en auteur van de boeken ‘Kleppen dicht! Effectief leren met ICT’ en ‘Kleppen open! Actief leren met ICT’) je zien hoe je met een andere blik naar de inrichting van je onderwijs kan kijken.

meer informatie en aanmelden

Webinar e-didactiek (30 oktober)

Op de meeste scholen is de afgelopen maanden ervaring opgedaan met online lesgeven. De ervaring van leraren laat zien dat didactisch handelen online anders is dan didactisch handelen in het klaslokaal. In deze webinar bespreekt Nadira Saab (bijzonder hoogleraar e-didactiek po en vo) verschillende didactische technieken die inzetbaar zijn bij verschillende onderwijsscenario’s.

Welke ict-toepassing is geschikt voor welke fase in de les? Hoe motiveer je leerlingen en hoe houd je ze bij de les?

De webinar focust zich op e-didactiek online in het po en vo en is bedoeld voor mensen uit de dagelijkse lespraktijk, zoals leraren, RT-ers, intern begeleiders, coördinatoren en schoolleiders.

meer informatie en aanmelden

Webinar privacy bij les op afstand (5 november)

Online onderwijs geeft scholen de mogelijkheid om de continuïteit van het onderwijs zoveel mogelijk te waarborgen, ook wanneer leerlingen of leraren thuis moeten blijven. Maar online onderwijs roept ook vragen op, bijvoorbeeld over de privacy van leraren en leerlingen: Mag een leraar of leerling weigeren de camera aan te zetten? Hoe zorg je voor een veilige leeromgeving? Hoe ga je om met opnames van lessen? Welke apps kun je veilig gebruiken?

In de webinar bespreken we op interactieve wijze de actuele vragen over privacy bij les op afstand. We nodigen deelnemers ook uit om ervaringen met en oplossingen voor deze vraagstukken met elkaar te delen.

Dit webinar is bedoeld voor IBP- en ict-coördinatoren, FG’s, schoolleiders en leraren in het po en vo.

meer informatie en aanmelden

Het jaarlijks docentencongres (19 november)

‘Het nieuwe normaal’ en ict – Vlak na 15 maart 2020 kreeg ict in het onderwijs een impuls die we in al die jaren ervoor nog niet hebben gezien. Wat betekent deze crisis voor het onderwijs? Wat is nu echt de impact van technologie op leren? Wat moeten we ‘meenemen’ naar ‘het nieuwe normaal’? Dieter Möckelmann gaat daarover graag met jou in gesprek en laat je zijn kijk op de zaak zien. Meer lezen en aanmelden kan bij hetjaarlijksdocentencongres.nl.

In 5 stappen naar goed onderwijs: online én op school – Of je nu volledig face-to-face lesgeeft, dat helemaal online doet of een combinatie van beide maakt: het is altijd interessant hoe je de leeractiviteiten kan afstemmen op je leerlingen en hun situatie. Tijdens deze inspiratiesessie denken we dan ook niet in lessen, maar in leeractiviteiten. Je krijgt handvatten om jouw onderwijs zo te ontwerpen dat je zowel online als op school kan leren en lesgeven. Meer lezen en aanmelden kan bij hetjaarlijksdocentencongres.nl.

Terug