Toegang leermiddelen

voor PO en VO | bijgewerkt op 27 september 2022

Wanneer je werkt met digitaal lesmateriaal hoop je natuurlijk dat alles goed werkt. Toch is het mogelijk dat er problemen ontstaan, die gelukkig vaak op afstand of op school op te lossen zijn. Ook is er altijd de mogelijkheid contact op te nemen met de helpdesk van de leverancier. We hebben veel voorkomende problemen met digitaal lesmateriaal op een rij gezet met daarbij een mogelijke oplossing.

Let op: Het is mogelijk dat je een aanvullende handleiding nodig hebt om vanuit huis in te kunnen loggen. Bijvoorbeeld wanneer je school een andere netwerkomgeving gebruikt. Activeer in ieder geval per leerling de thuisinlog (als dat nog niet is gebeurd). Neem voor vragen over het inloggen vanuit huis contact op met je leverancier.

Op deze pagina vind je informatie over:

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Probleem 1: leerling komt niet bij het materiaal

Alle leerlingen bereiken het leermateriaal, behalve één leerling. De leerling ziet de link tot toegang wel staan en kan erop klikken, maar komt niet bij het materiaal. Hoe kan dat? 

Mogelijke oorzaak: soms zijn er ongewenste ‘cookies’ blijven hangen en/of staat de elo te lang open.

De oplossing? Laat de leerling eerst:

Probleem 2: leerlingmateriaal werkt niet goed

Leerlingen kunnen het materiaal wel bereiken, maar bij gebruik van het lesmateriaal ontstaan problemen. Denk aan: 

Oplossing: controleer eerst of er bij de betreffende uitgever een storing is. Is dat het geval, dan is dat meestal de oorzaak. 

Geen storing? Vraag de leerling dan om zich aan te melden via een andere browser. Sommige methodes hebben in hun systeemeisen specifiek opgenomen welke browsers worden ondersteund. Vaak is dit de oplossing.

Probleem 3 : leraar ziet niet het juiste ‘boek’

Een leraar wil aan de slag met het leermateriaal, maar ziet niet het juiste boek in zijn omgeving. Wat nu? 

Oplossing: kijk bij de instellingen of bij ‘profiel’. Hier kan vaak het gewenste leermateriaal worden geselecteerd. Hoe dit er precies uitziet verschilt per uitgever.

Probleem 4: leraar ziet niet alle leerlingen in het volgsysteem

De leraar bekijkt het volgsysteem en ziet daar niet alle leerlingen. 

Oplossing: hoogstwaarschijnlijk zijn de leerlingen nog niet in een klas geplaatst binnen het volgsysteem. Het is goed om te weten dat alle uitgevers een verschillende procedure volgen voor het plaatsen van leerlingen in een klas. 

Om dit op te lossen, kun je het volgende doen: 

Terug