Geleerde lessen uit onderzoek

voor PO en VO | bijgewerkt op 25 maart 2021

Welke lessen kunnen we leren van de periode van les op afstand en hybride onderwijs? Op de onderliggende themapagina’s vind je relevante onderzoeken naar verschillende aspecten van onderwijs op afstand en hybride lesvormen. Je kunt zelf ook bijdragen door deel te nemen aan onderzoek.

Doe mee aan onderzoek naar onderwijs op afstand

De ‘Monitor hybride onderwijs’ brengt voor scholen in kaart hoe zij invulling hebben gegeven aan onderwijs op afstand en welke waardevolle lessen zij graag willen behouden. Ben je benieuwd hoe jouw leraren, ouders en leerlingen onderwijs op afstand (hebben) ervaren? Doe dan mee aan het onderzoek van Kennisnet en stel je eigen monitor samen.

NRO verzamelt onderzoek 

Het NRO verzamelt momenteel al het onderzoek naar de impact van de coronacrisis op het onderwijs, zoals over het vormgeven van educatief partnerschap. Ook inventariseert het NRO welke vragen er nog leven in het veld. Heb je een vraag? Dan kun je die stellen via het formulier. Ook kun je je vraag stellen bij de Kennisrotonde. Zie de coronapagina van het NRO voor meer informatie. 

Ook heeft de Kennisrotonde verzameld wat we allemaal al weten over specifieke onderwerpen: afstandsleren, ouderbetrokkenheid, motiveren op afstand, zomerscholen en verlengde leertijd, zittenblijven of overgaan en blended learning

Oproep 

De komende tijd zullen er nog veel meer onderzoeken worden gepubliceerd. Kom je interessant onderzoek tegen? Laat het weten via het loket

Vragenlijst knelpunten

Vanaf begin oktober tot half november 2020 kon je via lesopafstand.nl een vragenlijst invullen. In deze vragenlijst hebben wij gevraagd naar knelpunten die scholen ervaren bij het organiseren van hybride onderwijs en onderwijs op afstand. Ook kon je aangeven welke informatie nog mist op deze website en bij de webinars die we organiseren. De vragenlijst is ingevuld door 102 deelnemers. Je kunt hieronder de signalen lezen die wij hebben ontvangen.

Terug