Corona

voor PO en VO | bijgewerkt op 24 mei 2023

Adviezen over luchtwegvirussen

In de afgelopen 3 jaar heeft COVID-19 een grote impact gehad op Nederland. Vrijwel iedereen kreeg op de een of andere manier te maken met de gevolgen van het coronavirus. Nu, ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, start een nieuwe fase. Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona, zoals ook adviezen over zelftesten en isolatie. Wel geeft de overheid adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona, te voorkomen.

Wat als leerlingen door coronagerelateerde klachten of omstandigheden niet (volledig) naar school kunnen?

Met het vervallen van de coronamaatregelen is ook het handelingskader corona vervallen, maar er zijn nog steeds leerlingen die door coronagerelateerde klachten of omstandigheden langdurig (deels) niet naar school gaan. Voor hen geldt nu dezelfde route als voor leerlingen die ziek zijn. Er is een nieuw handelingsadvies ontwikkeld om scholen, leerlingen en ouders hierbij te ondersteunen. Het advies gaat over jeugdigen die bij een corona-infectie zelf een verhoogd risico lopen, over jeugdigen met gezinsleden met een verhoogd risico en over jeugdigen met post-COVID.

Geleerde lessen uit de pandemie

Mocht de situatie weer verslechteren en vragen om maatregelen, dan kunnen scholen, op basis van het sectorplan onderwijs en de opgedane lessen uit de afgelopen jaren, een corona draaiboek uitwerken.

Terug