Luchtweginfecties

voor PO en VO | bijgewerkt op 16 maart 2023

In de afgelopen 3 jaar heeft COVID-19 een grote impact gehad op Nederland. Vrijwel iedereen kreeg op de een of andere manier te maken met de gevolgen van het coronavirus. Nu, ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, start een nieuwe fase. Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona, zoals ook adviezen over zelftesten en isolatie. Wel geeft de overheid adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona, te voorkomen.

Het kabinet roept iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. blijf thuis wanneer je ziek bent,
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Het onderwijs heeft in de afgelopen jaren veel lessen opgedaan hoe met corona om te gaan. Scholen kunnen op basis van het sectorplan onderwijs en de opgedane lessen uit de afgelopen jaren, een corona draaiboek uitwerken.

Terug