Open lesmateriaal

voor PO en VO | bijgewerkt op 18 mei 2023

Open lesmateriaal wordt meestal door leraren of door publieke instanties gemaakt en via verschillende websites digitaal ter beschikking gesteld. Het lesmateriaal kan variëren van tekstuele en visuele instructies tot opdrachten voor leerlingen of studenten. Echt open lesmateriaal kun je ook nog aanpassen, door delen weg te halen, te wijzigen of toe te voegen.

Door zowel zelfgemaakt lesmateriaal als open lesmateriaal met elkaar te delen kunnen ook andere leraren en leerlingen hier gebruik van maken.

Op deze pagina vind je informatie over:

Lesmateriaal voor instructie

Je kunt open lesmateriaal goed gebruiken voor aanvullende instructies op een onderwerp, bijvoorbeeld als sommige leerlingen daaraan behoefte hebben. Soms is het materiaal ook vervangend te gebruiken en biedt het een mogelijk alternatief voor niet-digitaal materiaal bij les op afstand.

Via deze zoekplatformen kun je materialen vinden voor de onderwerpen die je op de planning hebt staan:

Lesmateriaal voor verwerking

Er bestaat allerlei aanvullend oefenmateriaal (folio en digitaal) dat je in combinatie met opdrachten uit de lesmethoden kunt inzetten. Is het materiaal dat je normaal gesproken in de les gebruikt niet afdoende? Dan vind je hier ideeën voor het inzetten van aanvullend oefenmateriaal:

Zelf lesmateriaal maken

Je kunt ook zelf digitale opdrachten maken. Bedenk dat dit best wat tijd kost, maar dat het ook voordelen heeft. Zo kun je de oefeningen laten aansluiten bij jouw leerlingen, jouw onderwijsprogramma en jouw leermateriaal, en wordt het nakijken op afstand makkelijker. Ook kun je het materiaal delen met je collega’s en het later hergebruiken. 

Stappen bij het zelf maken van lesmateriaal:

Op Wikiwijs vind je verschillende tips en handleidingen om je te helpen bij het maken van lesmateriaal, zoals ‘In 10 stappen naar een goed lesontwerp‘, ‘Handleiding Wikiwijs Maken‘ en  ‘Les op afstand: hoe maak je digitaal lesmateriaal?‘.

Houd bij het zelf maken van lesmateriaal rekening met privacy en rechten:

Bekijk ook Inspirerende lessen op website bij schoolbestuur OOADA 

Wikiwijs

Op Wikiwijs verzamelen we met elkaar tips voor concrete lesmaterialen per bouw.

Voor po

Voor vo

Algemeen

Talen

Exact

Maatschappij

Kunst

Meer weten

In het programma ‘Impuls open leermateriaal’ bundelen scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun de krachten om een impuls te geven aan de ontwikkeling en het benutten van open leermateriaal. Samen gaan deze partijen ervoor zorgen dat open leermateriaal bijdraagt aan nog beter onderwijs voor álle leerlingen. 

Terug